Van bijna energieneutraal tot energienegatief: ontdek welke woonvorm het best bij jou past

Denk je aan bouwen of verbouwen? Dan wil je niet alleen een comfortabele en stijlvolle woning, maar ook één die zo energiezuinig mogelijk is.

Van bijna energieneutraal tot energienegatief: ontdek welke woonvorm het best bij jou past

Denk je aan bouwen of verbouwen? Dan wil je niet alleen een comfortabele en stijlvolle woning, maar ook één die zo energiezuinig mogelijk is. Begrippen zoals een bijna energieneutrale, energieneutrale of zelfs energienegatieve woning hoor je steeds vaker, maar wat betekenen ze precies? En welke woonvorm past het best bij jouw plannen? In deze blog zetten we alles helder op een rij.

Wat is een BEN-woning?

Een BEN-woning (Bijna-EnergieNeutrale woning) gebruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Sinds 2021 is dit de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, maar bij 3bouw bouwen we ze al sinds 2006.

Deze woningen combineren slimme isolatie, goede luchtdichtheid en energiezuinige technieken zoals warmtepompen of zonnepanelen, met een maximaal E-peil van E30.

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning (of nulwoning) gaat nog een stap verder en wekt op jaarbasis evenveel energie op als ze verbruikt, bijvoorbeeld via zonnepanelen of een warmtepomp.

Wat is een energienegatieve woning?

Een energienegatieve woning gaat nóg verder en produceert op jaarbasis meer energie dan ze verbruikt. Die overtollige energie kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet of gebruikt worden voor andere toepassingen, zoals het opladen van je elektrische wagen.

Dit type woning combineert een uitstekende isolatieschil en luchtdichte bouwstructuur met geavanceerde technieken zoals hoogrendementszonnepanelen, een slimme warmtepomp en ventilatie met warmterecuperatie. Steeds vaker worden ook batterijen voor energieopslag ingezet.

Verschil tussen een BEN-woning, een energieneutrale woning en een energienegatieve woning:

  • BEN-woning: wettelijke standaard sinds 2021, met een E-peil van maximaal E30.
  • Energieneutrale woning: wekt evenveel energie op als ze verbruikt.
  • Energienegatieve woning: produceert meer energie dan ze nodig heeft, die op het net gezet kan worden of opgeslagen kan worden in thuisbatterijen.

Waarom kiezen voor een energiezuinige woning?

Steeds meer mensen bouwen of verbouwen met oog op de toekomst. Een energiezuinige woning biedt daarbij heel wat voordelen:

Lage energiekosten: dankzij een lager verbruik bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energiefactuur.

Hoog wooncomfort: je geniet van een constante binnentemperatuur, geen koude tocht en een gezond binnenklimaat.

→ Ecologisch verantwoord: je woning stoot minder CO₂ uit en draagt zo bij aan een duurzamere wereld.

Houtskeletbouw: de ideale basis voor een energiezuinige woning

Wil je duurzaam bouwen? Dan is houtskeletbouw een ideale keuze. Dankzij de uitstekende isolatie, luchtdichtheid en milieuvriendelijke eigenschappen is het perfect voor alle duurzame woningtypes – van BEN tot energienegatief.

Bij 3bouw combineren we jarenlange ervaring met een bouwproces van 12 tot 16 weken, zodat jij snel kan genieten van een comfortabele en duurzame woning met een E-peil ver onder de wettelijke norm.

Meer weten over de voordelen van houtskeletbouw? Je leest er hier alles over.

Wat kost een energiezuinige woning?

Door extra isolatie en moderne technieken, ligt de initiële investering vaak iets hoger. Maar die investering verdien je snel terug dankzij lagere energiekosten en het verlaagde btw-tarief van 6% bij sloop en heropbouw.

Bij 3bouw mag je rekenen op een transparante offerte en advies op maat. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent.

Klaar om jouw toekomstgerichte woning te bouwen?

Bij 3bouw bouwen we duurzaam en 100% op maat. We combineren onze technische kennis met persoonlijke begeleiding om jouw droomwoning te verwezenlijken.

Wil je weten wat er mogelijk is op jouw perceel? Neem vandaag nog contact op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Inspiratie nodig?

Vraag hier je gratis inspiratieboek aan

Vul hier je gegevens in
Ik heb al een bouwgrond*:
Waar ken je 3bouw van?