Houtskeletbouw
Feiten & cijfers over houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Raak wegwijs in de wereld van houtskeletbouw
Dankzij de unieke combinatie van duurzaamheid, snelheid en flexibiliteit, wint houtskeletbouw steeds meer aan populariteit. Wil je er graag meer over weten? Op deze pagina beantwoorden we de meestgestelde vragen over houtskeletbouw en leggen we enkele belangrijke begrippen uit.
Energiezuinig bouwen en wonen
Het grootste deel van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Een goed geïsoleerde woning verbruikt blijvend minder energie, zonder afhankelijk te zijn van dure technische installaties. Door de juiste isolatiekeuzes te maken tijdens je bouwproces, bespaar je levenslang.
Isolatiewaarden en -peilen
De Lambda-waarde (λ-waarde)
De lambda-waarde geeft aan hoe goed een materiaal thermisch isoleert. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte het materiaal geleidt en hoe beter het isoleert.
De R-waarde (warmteweerstandscoëfficiënt)
De R-waarde drukt de isolerende werking van een materiaallaag uit. Deze wordt bepaald door de dikte en de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de materiaallaag isoleert.
U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt)
De U-waarde geeft aan hoeveel warmte een constructiedeel verliest per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Ze wordt berekend op basis van de warmteweerstanden van de verschillende bouwmaterialen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het bouwdeel isoleert.
E-peil
Het E-peil geeft het energieverbruik van een woning of kantoor weer. Je kent het waarschijnlijk uit de Vlaamse energieprestatieregelgeving. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.
K-peil
Het K-peil geeft een algemeen isolatiepeil van een woning aan. Hoe lager het K-peil, hoe beter het gebouw geïsoleerd is.
S-peil (schilpeil)
Het S-peil of schilpeil drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil samen tot één getal. Daarbij houdt het rekening met warmteverliezen, zonnewinsten en de vormefficiëntie van de woning.
Hoe lager het S-peil, hoe beter de woning bestand is tegen koude in de winter en oververhitting in de zomer. Een laag S-peil wijst op een goed geïsoleerde en energiezuinige gebouwschil.
De EPB-energieprestatieregelgeving
Voor bouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag of melding nodig is, gelden de EPB-eisen en de bijhorende EPB-procedure. Deze regelgeving werd stapsgewijs verstrengd en bereikte in 2021 het niveau van bijna-energieneutraal bouwen (BEN). Meer informatie hierover vind je op www.vlaanderen.be/epb-eisen.
De meeste 3bouw-woningen gaan nog een stapje verder: zij zijn niet alleen energieneutraal, maar zelfs energienegatief.
Koudebruggen
Een koudebrug is een zwakke plek in de isolatieschil van een gebouw, waardoor warmte makkelijker verloren gaat. Sinds 1 januari 2010 moeten koudebruggen mee worden opgenomen in de berekening van het S- en E-peil. Bij 3bouw worden koudebruggen uitgesloten dankzij een zorgvuldig isolatiesysteem, waarbij we de spouw voorzien van een 10 cm stijve dampopen isolatieplaat.
Minerale wol
Bij 3bouw isoleren we onze houtskeletstructuur volledig met minerale wol, een uitzonderlijk isolatiemateriaal met tal van voordelen:
• Uitstekende thermische isolatie, voor een energiezuinige woning
• Zeer hoge geluidsabsorptie, voor optimaal akoestisch wooncomfort
• Waterafstotend en ademend, om vochtproblemen te vermijden
• Niet gevoelig voor veroudering, in tegenstelling tot isolatie op basis van petroleumderivaten
• Kiemvrij en anorganisch, zodat schimmel- en bacterievorming vermeden wordt
• Volledig brandveilig en onbrandbaar, voor absolute brandveiligheid
Isolatiediktes in een 3bouw-woning:
• Buitenmuren: 14 + 10 + 4 cm, met in totaal 28 cm minerale wol
• Binnenmuren: 9 cm minerale wol
• Tussenvloeren: 15 cm minerale wol
• Boven de plafonds van het totale beschermde volume: 24 cm minerale wol
Over-isoleren
Over-isoleren bestaat niet, maar slecht ventileren wél. Een doorgedreven isolatie, gecombineerd met een doordacht ventilatiesysteem, is de sleutel tot energiezuinig en gezond bouwen. Vochtproblemen ontstaan door koudebruggen, bouwtechnische fouten of een gebrek aan ventilatie. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit van 3bouw-woningen worden deze risico’s volledig uitgesloten.
Droog bouwsysteem
In een traditionele bakstenen woning zit gemiddeld 15 000 liter bouwvocht, dat na de bouw moet opdrogen. Een houtskeletwoning bevat nauwelijks bouwvocht, waardoor er geen droogtijd nodig is. Je kan onmiddellijk starten met schilderen en verhuizen.
Bijkomend voorkomt het ontbreken van bouwvocht de vorming van droogte- en windbarsten, die bij traditionele bouwmethodes kunnen ontstaan tijdens het drogingsproces.
De 3bouw-buitenmuur
De opbouw van onze 3bouw-buitenmuur is het resultaat van meer dan 40 jaar ervaring in houtskeletbouw. De basisopbouw blijft trouw aan de traditionele platformbouwmethode. Daarnaast hebben we onze wand doorheen de jaren geperfectioneerd op gebied van draagkracht en isolatiewaarde.
De totale muurdikte van de 3bouw-buitenmuur is 43,5 cm en bevat een drievoudige isolatie. De houtskeletstructuur van 14 cm (met verticale steunstijlen om de 35,5 cm) wordt opgevuld met 14 cm minerale wol. Daarna wordt een dampopen OSB-plaat van 11 mm aan de buitenkant bevestigd. Vervolgens wordt 10 cm minerale wol tegen de muur geplaatst, wat koudebruggen voorkomt. De hele woning is zo ingepakt met een brandwerende, dampopen en waterafstotende isolatieplaat.
Aan de binnenkant wordt een leidingenspouw voorzien, die opgevuld wordt met 4 cm minerale wol. De buitenzijde wordt afgewerkt met een gevelsteen, met daartussen een luchtspouw die vochtcontact voorkomt. Met een U-waarde van 0,14 behoort onze 3bouw-wand tot de best isolerende wanden op de houtskeletbouwmarkt.
Bouwtermijn
Een gemiddelde eengezinswoning van 3bouw staat vanaf de start van de montage al na twee weken onder dak. De totale bouwtijd van een 3bouw-woning bedraagt 12 tot 16 weken vanaf de start van de montage van het houtskelet, afhankelijk van de grootte van de woning en de gewenste afwerkingsgraad.
Een open structuur
De 3bouw-houtskeletstructuur is een open constructie, waarbij in eerste instantie enkel het onafgewerkte houten skelet wordt gemonteerd. Dat biedt kwaliteitsvoordelen: doordat de wanden niet geprefabriceerd afgewerkt zijn, kunnen ze ook niet beschadigd worden bij transport of montage.
De werfleider kan een perfecte visuele controle doen van de constructie. Daarnaast is de klant zelfs na de montage nog volledig vrij in de plaatsing van de technieken. Zo is iedere 3bouw-woning 100% maatwerk, volledig afgestemd op de wensen van de klant.
Isolatie tot onder het toekomstige maaiveld
Bij 3bouw-woningen wordt de buitenmuurisolatie doorgetrokken tot onder het latere grondniveau. Dat voorkomt koudebruggen naar de binnenvloer en zorgt voor een optimale isolatie op een kritieke plaats.
Fundering met kruipruimte
De 3bouw-houtskeletbouw rust op een degelijke kwaliteitsfundering, waaronder zich een kruipruimte bevindt. Die biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van een betonplaat op volle grond. Zo zijn alle afvoerleidingen altijd bereikbaar, wat bijvoorbeeld bij verstoppingen zeer handig is. Bovendien hebben de doorgangen van afvoerleidingen in de vloerplaat geen direct contact met de vochtige ondergrond.
Indien nodig kunnen leidingen later eenvoudig aangepast of toegevoegd worden. Binnenmuren in de houtskeletconstructie die dragend zijn, worden ook gefundeerd in de kruipruimte.
FAQ
Heb je vragen over houtskeletbouw?
Is hout een duurzaam bouwmateriaal?
Ja. Hout is één van de duurzaamste bouwmaterialen ter wereld. Het hout dat we gebruiken in onze houtskeletstructuren komt uit duurzaam beheerde Scandinavische bossen. Wanneer bomen volgroeid zijn, neemt hun CO₂- opname sterk af. Daardoor daalt ook hun ecologische bijdrage. Door deze bomen verantwoord te kappen en nieuwe bomen aan te planten, doen we aan duurzaam bosbeheer.
Hout is het sterkste natuurlijke bouwmateriaal – en is daarnaast ook bijzonder energiezuinig om in zetten tijdens het bouwproces. De productie ervan vergt zes tot negen keer minder energie dan de productie van baksteen. Bovendien kruipt in een traditionele ruwbouw tot zeven keer meer energie dan in een houtskeletbouw.
Ervaar je in een houtskeletwoning meer geluidsoverlast dan in een traditionele woning?
Nee. Onze buitenwanden zijn gevuld met 28 cm minerale wol: één van de beste soorten isolatie op vlak van akoestiek. Dankzij de verschillende isolatielagen worden buitengeluiden snel en efficiënt gedempt. Tussen ruimtes op dezelfde verdieping gebruiken we 9 cm minerale wol om geluidsoverlast tussen kamers tegen te gaan.
Contact- en overdrachtsgeluiden tussen verdiepingen worden vermeden door een akoestisch dempende folie op de vloerplaat, onder de gewapende chape, en 15 cm minerale wol tussen de SJI-liggers. Zo vermijden we dat geluidstrillingen worden doorgegeven aan de draagstructuur of naar aangrenzende ruimtes.
Kan ik zware lasten ophangen aan muren van houtskelet?
Ja. Schilderijen, boekenrekken, opbergkasten, keukenkasten en andere zware voorwerpen kunnen zonder problemen aan een 3bouw-houtskeletwand worden bevestigd, zolang de juiste werkwijze wordt gevolgd. Het is daarbij belangrijk om de correcte pluggen te kiezen.
Voor plafond- en wandophangingen is er een breed assortiment pluggen beschikbaar, zowel in de handel als bij 3bouw. Bij de oplevering van je 3bouw-woning ontvang je een uitgebreide set van schroefpluggen, metalen pluggen en kunststof wandpluggen waarmee je lasten van 10 tot 40 kg per plug veilig en gemakkelijk kan bevestigen.
Is een houtskeletwoning brandveilig?
Ja. Een woning in houtskeletbouw is even brandveilig als een traditionele woning. De brandverzekering is daarom ook niet duurder.
In je 3bouw-woning gebruiken we gipsplaten met brandklasse A2. Ze bieden een brandwerendheid van minstens 30 minuten en voldoen zo aan alle gangbare brandveiligheidsnormen voor particuliere woningen.
De minerale wol waarmee we de wanden isoleren, valt onder brandklasse A1 en is volledig onbrandbaar. De stijve minerale wolplaat van 10 cm dik in de spouw zorgt ervoor dat brand zich niet langs de spouw kan verspreiden. Dat biedt een aanzienlijk hogere brandveiligheid dan bouwmethodes met brandbare platen en/of brandbare spouwisolatie.
Heeft een houtskeletwoning een goede doorverkoopwaarde?
Ja. Onze woningen hebben zelfs een betere doorverkoopwaarde dan gelijkaardige woningen in andere bouwmethoden. Door de doorgedreven isolatie en een betere EPC-waarde verbruiken onze woningen veel minder energie. Daardoor bespaar je levenslang op je energiefactuur.
De levensduur van een 3bouw-woning is net zo lang, of zelfs langer, dan die van een woning gebouwd met andere methodes. Dankzij de hoge kwaliteit van de materialen en de vakkundige plaatsing, biedt een 3bouw-woning generaties lang comfort.
Houtskeletbouw is geen nieuw fenomeen. In noordelijke landen, waar grote houtvoorraden zijn, vind je zelfs woningen die al eeuwenlang standhouden. Door de combinatie van nieuwe materialen en moderne technieken is houtskeletbouw nu één van de meest duurzame en performante bouwmethodes.
Kunnen er makkelijk aanpassingen gebeuren aan een houtskeletbouw?
Ja. Aangezien hout een materiaal is dat makkelijker te bewerken is dan beton of steen, is het vrij eenvoudig om op een later moment aanpassingen te doen. Uiteraard moeten de constructieve regels daarbij steeds gerespecteerd worden.
Beslis je bijvoorbeeld om een extra stopcontact te installeren? Dan kunnen de wanden zo opengehaald en terug dichtgemaakt worden. Ook grotere aanpassingen, zoals een aanbouw of verbouwing, vormen geen probleem.
Warmt een houtskeletwoning niet te snel op?
Bij een houtskeletwoning absorberen de muren geen warmte of koude, zoals bij een traditionele woning wel het geval is. Doordat alleen de lucht verwarmd moet worden, profiteer je het hele jaar door van een snelle en efficiënte opwarming. Dat maakt houtskeletbouw niet alleen energiezuinig, maar ook bijzonder comfortabel.
Op warme zomerdagen is het verstandig om zonwering in te zetten om de grootste hitte buiten te houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan screens of rolluiken. Die kunnen meteen geplaatst worden, of er kan ruimte voorzien worden om ze later toe te voegen. Met de juiste zonwering blijft je houtskeletwoning ook tijdens warme dagen aangenaam fris!
Moet ik mijn woning volledig laten afwerken door 3bouw?
Nee. Bij 3bouw laten we je vrij in je keuze van afwerkingsgraad. Alles tussen een houtskeletconstructie en een volledig afgewerkte sleutel-op-de-deurwoning is mogelijk.
Kan ik als zelfbouwer aan de slag met een houtskeletwoning?
Ja. De open houtskeletstructuur van een 3bouw-woning maakt het voor zelfbouwers zelfs eenvoudiger om aanpassingen te doen dan bij een traditionele woning. We staan onze klanten met veel plezier bij met bijkomende uitleg en handige tips.
De eerste stap naar je droomwoning? Die zet je met ons gratis inspiratieboek.
Waarom 3bouw?
Wij zijn gepassioneerd door kwalitatieve houtskeletbouw.
Hoge kwaliteit
Bij 3bouw combineren we de bewezen voordelen van houtskeletbouw met diepgaande vakkennis en innovatie. Dankzij meer dan 40 jaar ervaring als houtskeletbouwers weten we bij 3bouw als geen ander hoe we stevige, energiezuinige en toekomstgerichte woningen neerzetten. Bij 3bouw staat kwaliteit voorop, zodat jij bewust beter kan bouwen. Ons team bouwt je woning met hoogwaardige materialen en oog voor detail.
Volledig op maat
Bij 3bouw kies je zelf hoe je woning eruitziet. Van bouwplan tot materiaalkeuze: je geniet van volledige keuzevrijheid. Ben je een doe-het-zelver die droomt van een ruwbouw? Dan zorgen wij voor een solide basis. Blijf je liever zo ver mogelijk weg van de werf? Dan kan je op ons rekenen om alles tot in de puntjes af te werken.
Snelle oplevering
Tussen de start van de graafwerken en het overhandigen van de sleutel zitten gemiddeld 12 tot 16 weken. Hoe we dat doen? Door slim te plannen. Nog voor de eerste schop in de grond gaat, heb je alle afwerkmaterialen al gekozen. Ondertussen bereiden we in het atelier jouw houtskeletstructuur voor. Zo kunnen we alle puzzelstukjes in een recordtijd leggen.
Persoonlijke begeleiding
Bij 3bouw staat een persoonlijke aanpak centraal, van de eerste kennismaking tot de naservice. Je kan rekenen op transparante communicatie, praktische begeleiding en advies op maat van vakspecialisten. Je persoonlijke bouwconsulent en werfleider zijn je vaste aanspreekpunten en zorgen ervoor dat alles duidelijk is.
Transparante prijzen
We bepalen je projectprijs tot op twee cijfers na de komma. Twijfel je over materialen of werkzaamheden? Dan bieden we transparante optieprijzen aan. Vervolgens stellen we een offerte op. Die prijs zetten we na ondertekening één jaar voor jou vast. Nog voordat de werken starten, ligt de planning tot aan de oplevering vast. Zo weet je niet alleen wanneer je woning klaar zal zijn, maar ook exact wat het je zal kosten.
Levenslang besparen
We zetten volop in op toekomstgericht bouwen. Door slim te investeren tijdens het bouwproces bespaar je levenslang. We vertrouwen op de moderne oplossingen – van hoogwaardige isolatiematerialen tot zonnepanelen en warmtepompen – om een energieneutrale woning neer te zetten. Meestal is die zelfs energienegatief: dan levert je woning meer energie op dan ze verbruikt.
Betrouwbare bouwpartner
Bij 3bouw zit je goed. Als hecht familiebedrijf combineren we jarenlange ervaring met een passie voor kwalitatieve houtskeletbouw. Als erkend aannemer bouwen we duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst. Daarbij werken we steeds volgens de Wet Breyne, zodat jij als koper volledig beschermd bent.
Inspiratie nodig?
Vraag hier je gratis inspiratieboek aan
- 96 pagina's vol inspiratie
- Alle bouwstijlen
- Uitgebreide fotoreportages
- Over bouwen met 3bouw