Houtskeletbouw
Onze werkwijze
Zo realiseren wij jouw droomhuis
Ontdek de stappen van ons bouwproces
Met meer dan 40 jaar ervaring in houtskeletbouw weet 3bouw als geen ander hoe je snel én efficiënt een kwaliteitswoning bouwt. Dankzij onze expertise en sterke planning bouwen we energiezuinige woningen in slechts 12 tot 16 weken. Van de graafwerken tot de overhandiging van de sleutel: ontdek hier hoe het bouwproces op de werf verloopt.

Fase 1: Graafwerken & fundering
De woning wordt eerst afgepaald, waarna de funderingsput wordt uitgegraven. Op de gestorte funderingsbeton bouwen onze vakmensen vervolgens de funderingsmuren van de kruipruimte. Dat gebeurt met Benor-gekeurde betonblokken, volledig volgens het uitvoeringsplan. Ook wordt het rioleringssysteem geplaatst, dat dankzij de toegankelijke kruipruimte altijd bereikbaar blijft.
Op de funderingsmuren komen voorgespannen betonnen welfsels. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de plaatsing van vochtwerende folies. Daarna worden de Phonotherm-draagbalken stevig verankerd in de onderliggende betonplaat. Deze balken, waarop de houtskeletconstructie wordt gemonteerd, zijn thermisch isolerend, ongevoelig voor vocht en extreem drukvast en draagkrachtig.

Fase 2: Montage van de houtskeletstructuur
De wanden worden als open structuren op de werf geleverd. Vervolgens worden ze nauwkeurig gepositioneerd en aan elkaar gekoppeld door onze vakmensen. Dankzij deze open structuur kunnen technieken vrij geplaatst worden en blijft de volledige constructie perfect visueel controleerbaar – dit in tegenstelling tot modulaire of prefabsystemen.
Voor extra draagkracht worden de houtskeletwanden voorzien van dubbele koppelbalken, die zorgen voor een muurvaste koppeling van de onderliggende constructiedelen. Wachtfolies voor de latere aansluiting met de dampschermen garanderen een optimale luchtdichtheid. Rond de constructie wordt een stevige stelling geplaatst die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet.
Bovenop de koppelbalken wordt de verdiepingsvloer geplaatst. Deze bestaat uit vormvaste, droge en draagkrachtige SJI-liggers en LVL-balken. Daarop komt een watervaste OSB3-draagplaat, voorzien van akoestische isolatie en gewapende chape, ter ondersteuning van de volgende verdieping of de dakconstructie. Vervolgens wordt de solide wandenstructuur afgewerkt met een robuuste, overgedimensioneerde dakconstructie: dakspanten voor hellende daken en een SJI-constructie met hellingsstructuur voor platte daken.

Fase 3: Technieken, isolatiewerken & gevelmetselwerk
Voor de start van de werken wordt de plaatsing van de technieken besproken en samen met de bouwheer gecontroleerd op de werf. Vervolgens wordt de doorgedreven isolatie aangebracht: 9 cm in de binnenwanden, 14 cm in de buitenwanden, 15 cm in de tussenvloeren, 24 cm in het dak, 10 cm in de spouw en indien nodig 4 cm in de leidingspouw.
Om een optimale luchtdichtheid te garanderen, worden de gecertificeerde dampschermen naadloos gekoppeld aan de wachtfolies, nog vóór de plaatsing van de natuurgipsplaten. Ondertussen zijn de gevelmetselwerken aan de buitenzijde volop aan de gang.

Fase 4: Ramen, plamuur- & voegwerk
Ramen en deuren worden zorgvuldig ingekast, luchtdicht afgeplakt en in de voorziene openingen geplaatst. Het dampscherm wordt rond de omkasting geplooid en de dagkanten worden strak afgewerkt met natuurgipsplaten. Daarna starten de plamuurwerken, waarbij alle naden en schroefkoppen afgedicht worden. Het resultaat? Een perfect glad oppervlak, klaar voor de schilder.
Wanneer de gevelmetselwerken ten einde lopen, starten de voegers met het voegen van de gevels in de gekozen kleur. Zodra het voegwerk klaar is, kan de stelling rond de woning worden verwijderd en krijgt de gevel zijn definitieve uitstraling.

Fase 5: Vloerisolatie, chape-, vloer- & tegelwerken
De vloerisolatie wordt, in lijn met de ATG-keuring, in meerdere lagen gespoten tot een totale dikte van 12 cm. Na het vlak schuren van de vloerisolatie worden de verwarmingsleidingen stevig op netten op de isolatielaag bevestigd. Daarover wordt een 7 cm dikke gewapende Fiber Compound Duremit-chape aangebracht.
Zodra de chape voldoende is uitgehard, starten de vloer- en tegelwerken. Er wordt extra aandacht besteed aan waterdichting in natte ruimtes, nauwkeurige afwerkings- en uitzetprofielen, voegkleuren en de perfecte tegelverdeling.

Fase 6: Binnenschrijnwerk, keuken, afwerking & oplevering
Na het plaatsen van de vloer- en wandtegels volgt de finale afwerking. Trappen en binnendeuren worden geïnstalleerd, de keuken en sanitaire toestellen worden gemonteerd en alle technieken worden afgewerkt, aangesloten en opgestart. Na een laatste rondgang en controle is het tijd foor feest: bubbels, bloemen en blije gezichten. De sleutel wordt overhandigd – jouw nieuwe thuis is klaar!
De eerste stap naar je droomwoning? Die zet je met ons gratis inspiratieboek.
Waarom 3bouw?
Wij zijn gepassioneerd door kwalitatieve houtskeletbouw.
Hoge kwaliteit
Bij 3bouw combineren we de bewezen voordelen van houtskeletbouw met diepgaande vakkennis en innovatie. Dankzij meer dan 40 jaar ervaring als houtskeletbouwers weten we bij 3bouw als geen ander hoe we stevige, energiezuinige en toekomstgerichte woningen neerzetten. Bij 3bouw staat kwaliteit voorop, zodat jij bewust beter kan bouwen. Ons team bouwt je woning met hoogwaardige materialen en oog voor detail.
Volledig op maat
Bij 3bouw kies je zelf hoe je woning eruitziet. Van bouwplan tot materiaalkeuze: je geniet van volledige keuzevrijheid. Ben je een doe-het-zelver die droomt van een ruwbouw? Dan zorgen wij voor een solide basis. Blijf je liever zo ver mogelijk weg van de werf? Dan kan je op ons rekenen om alles tot in de puntjes af te werken.
Snelle oplevering
Tussen de start van de graafwerken en het overhandigen van de sleutel zitten gemiddeld 12 tot 16 weken. Hoe we dat doen? Door slim te plannen. Nog voor de eerste schop in de grond gaat, heb je alle afwerkmaterialen al gekozen. Ondertussen bereiden we in het atelier jouw houtskeletstructuur voor. Zo kunnen we alle puzzelstukjes in een recordtijd leggen.
Persoonlijke begeleiding
Bij 3bouw staat een persoonlijke aanpak centraal, van de eerste kennismaking tot de naservice. Je kan rekenen op transparante communicatie, praktische begeleiding en advies op maat van vakspecialisten. Je persoonlijke bouwconsulent en werfleider zijn je vaste aanspreekpunten en zorgen ervoor dat alles duidelijk is.
Transparante prijzen
We bepalen je projectprijs tot op twee cijfers na de komma. Twijfel je over materialen of werkzaamheden? Dan bieden we transparante optieprijzen aan. Vervolgens stellen we een offerte op. Die prijs zetten we na ondertekening één jaar voor jou vast. Nog voordat de werken starten, ligt de planning tot aan de oplevering vast. Zo weet je niet alleen wanneer je woning klaar zal zijn, maar ook exact wat het je zal kosten.
Levenslang besparen
We zetten volop in op toekomstgericht bouwen. Door slim te investeren tijdens het bouwproces bespaar je levenslang. We vertrouwen op de moderne oplossingen – van hoogwaardige isolatiematerialen tot zonnepanelen en warmtepompen – om een energieneutrale woning neer te zetten. Meestal is die zelfs energienegatief: dan levert je woning meer energie op dan ze verbruikt.
Betrouwbare bouwpartner
Bij 3bouw zit je goed. Als hecht familiebedrijf combineren we jarenlange ervaring met een passie voor kwalitatieve houtskeletbouw. Als erkend aannemer bouwen we duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst. Daarbij werken we steeds volgens de Wet Breyne, zodat jij als koper volledig beschermd bent.
Inspiratie nodig?
Vraag hier je gratis inspiratieboek aan
- 96 pagina's vol inspiratie
- Alle bouwstijlen
- Uitgebreide fotoreportages
- Over bouwen met 3bouw
FAQ
Vragen over ons bouwproces?
Hoe verloopt het bouwproces bij houtskeletbouw?
Bij 3bouw start het bouwproces met graafwerken en fundering, waarbij de kruipruimte, riolering en funderingsmuren geplaatst worden. Vervolgens plaatsen we de houtskeletstructuur, met open wanden voor de technieken en isolatie. Die worden toegevoegd in de volgende fase, samen met het gevelmetselwerk en de ramen.
Daarna worden de plamuur- en voegwerken uitgevoerd, waarna de vloerisolatie wordt gelegd en de chape- en tegelwerken plaatsvinden. In de laatste fase wordt het binnenschrijnwerk afgewerkt en de keuken geplaatst. Na een finale controle wordt de sleutel overhandigd en is de woning opgeleverd.
Hoelang duurt het bouwen van een houtskeletwoning?
Bij 3bouw zitten gemiddeld 12 tot 16 weken tussen de start van de graafwerken en het overhandigen van de sleutel. Dankzij deze snelle bouwtermijn vermijd je eventuele dubbele financiële lasten tot het absolute minimum.
Kan ik mijn eigen architect inschakelen?
Jazeker. Een architect werkt altijd onafhankelijk en in dienst van de bouwheer. Je kan zonder problemen je eigen architect kiezen.
Heb je nog geen architect onder de arm genomen? Dan kan 3bouw je in contact brengen met een geschikte professional.
Welke fundering is nodig voor houtskeletbouw?
Bij 3bouw werken we meestal met een kruipruimte op betonsleuven. Afhankelijk van de ondergrond kan een andere funderingstechniek nodig of wenselijk zijn. Voordat we beginnen, voeren we altijd een grondsondering uit om de stabiliteit van de ondergrond te bepalen.
Heb je liever een kelder? Dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Hoe wordt luchtdichtheid gegarandeerd?
Na oplevering voeren we een blowerdoortest uit om de luchtdichtheid van je woning exact te meten. Bouw je een woonklare woning met 3bouw? Dan bieden we deze meting gratis aan!
Welke isolatiematerialen worden gebruikt?
Voor onze houtskeletwanden, plafonds, hellende daken en spouw gebruiken we speciaal daarvoor ontwikkelde minerale wol.
Kan ik zelf meehelpen bij de bouw?
De werken die we bij 3bouw voor onze rekening nemen, voeren we volledig zelf uit. Onze ploegen zijn zo samengesteld om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Wil je zelf werken uitvoeren? Dan kan dat uiteraard. We staan altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden en onze ervaring te delen.