Nu don. 20 juni 19u. - Infoavond te Westerlo - Schrijf je gratis in! - meer info
Shutterstock 794340445

Recent hoorde je in de actualiteit vaak over malafide aannemers, bouwpromotoren en frauduleuze faillissementen en door de economische tegenwind komen verschillende bouwfirma’s in de problemen. Het belang om een betrouwbare bouwpartner te kiezen is dus alleen maar groter geworden. Je koestert namelijk een woondroom die je wil omzetten in realiteit en staat voor hoogstwaarschijnlijk de grootste investering van je leven. Het is dus ontzettend belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. En dat beseffen we bij 3bouw maar al te goed. Daarom geven we je graag enkele tips & tricks mee om je zoektocht tot een goed einde te brengen.

Tip 1: Check de referenties

Als aannemer zet je je elke dag in om iemands thuis te bouwen. Vraag dus naar een referentielijst en contacteer een aantal personen van deze lijst. Kijk zeker of er geen referenties tussen staan vlak bij jou in de buurt. Dan kan je eens langsgaan en al je vragen over de samenwerking met de bouwheer stellen. Bij 3bouw zijn we bijzonder trots op onze referentielijst en delen we deze graag in alle vertrouwen.

Tip 2: Bekijk de beroepsbekwaamheid

Elke aannemer of bouwfirma moet zijn beroepsbekwaamheid en vakmanschap aantonen. Via deze link kan je op de website van de Kruispuntbank van Ondernemingen een Public Search doen. Typ het ondernemingsnummer van de bouwfirma (voor 3bouw: 0884.733.931) in en je kan bij “ondernemersvaardigheden” terugvinden welke beroepsbekwaamheid de firma in kwestie heeft. Belooft de firma bepaalde werkzaamheden in-house aan te bieden maar staan ze niet tussen deze lijst? Wees dan extra alert.

Tip 3: Zoek naar erkenning

Een erkenning als aannemer is enkel verplicht voor openbare werken, maar wijst wel op een vooronderzoek van de overheid naar de financiële draagkracht en technische capaciteiten van de firma. Bij 3bouw vallen we onder de erkenning klasse 5, wat betekent dat we werken mogen uitvoeren tot 1.810.000 euro.

Tip 4: Verzekering van de 10-jarige aansprakelijkheid

Architecten en aannemers zijn onderworpen aan een tienjarige aansprakelijkheid. Check zeker dat deze aansprakelijkheid gedekt wordt door een verzekering. Bij 3bouw is onze aannemersaansprakelijkheid gedekt.

Tip 5: Controleer of de aannemer zijn sociale en fiscale verplichtingen nakomt

Een aannemer met een negatief eigen vermogen of een hoge schuldenberg, moet een alarmbel doen afgaan. Stel jezelf de vraag of de onderneming winstgevend is en ze een voldoende hoog eigen vermogen heeft. Je kan dit eenvoudig checken via Companyweb. Je kan ook nagaan of de onderneming haar sociale verplichtingen nakomt via de website van Social Security. Als je aannemer nog schulden heeft aan de RSZ of FOD Financiën, ben je wettelijk verplicht om een bepaald percentage van de opdracht door te storten naar de overheid.

Tip 6: Check de kwaliteitslabels

Van een BEN-aannemer tot erkenningen door Bouwunie. Hoewel deze erkenningen zeker geen kwaliteitsgaranties bieden, geven ze je wel een eerste indicatie van de betrouwbaarheid van een aannemer. Vraag hier dus zeker naar bij een eerste gesprek.

Tip 7: Google de aannemer

Reviews en ervaringen op Google zijn een belangrijke bron om ervaringen van anderen op te lezen. Mensen delen vaak alleen hun heel positieve en eerder negatieve ervaringen via deze kanalen. Als er wel wat negatieve beoordelingen tussen de resultaten staan, die bovendien onbeantwoord blijven vanuit de aannemer, kan je dat best in vraag stellen tijdens één van de gesprekken. Bij 3bouw zijn we heel trots op onze gemiddelde score van 4,8/5 op 41 Google reviews. Dit is één van de hoogste scores van aannemers in houtskeletbouw in België.

Deze 7 tips helpen je hopelijk alvast op pad om je woondroom te realiseren en voor een betrouwbare aannemer te kiezen. Heb je graag al wat woonideeën? Krijg je gratis inspiratieboek in je brievenbus of mailbox. Ook voor een vrijblijvend eerste gesprek staan onze bouwconsulenten graag voor je klaar. Contact opnemen doe je gemakkelijk hier.

Inspiratieboek aanvragen