Prefabricated home being assembled site

Je wil graag een woning bouwen maar je bent nog niet zeker over de bouwmethode? Dat is logisch, er is immers een brede waaier aan mogelijkheden. Gaande van steelframe, traditioneel, houtskelet tot modulair bouwen en alles daartussen. In deze blog bespreken we graag twee bouwmethoden in de diepte, namelijk houtskeletbouw en modulair bouwen.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw, een vorm van houtbouw, is een bouwmethode waarbij het geraamte van de woning opgebouwd wordt uit hout. Deze bouwmethode heeft een rijke geschiedenis, met name in Noord-Amerika en Scandinavië. Het hout wordt vooraf in een atelier op maat gezaagd en voorbereid, waarna het naar de werf wordt vervoerd en ter plaatse gemonteerd.

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen daarentegen, verwijst naar het proces waarbij de woning als het ware uit standaard modules wordt opgebouwd. Deze modules worden geprefabriceerd in een fabriek en kunnen opgetrokken worden in houtskelet, staalskelet, betonbouw, of een andere geprefereerde bouwmethode. Zodra ze afgewerkt zijn, worden de modules naar de werf getransporteerd en daar samengevoegd. De bouwmethode is bekend om haar snelheid en efficiëntie, aangezien de onderdelen van de woning al op voorhand zijn geproduceerd.

Vergelijking: Voordelen van houtskeletbouw

Duurzaamheid en ecologie: Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is dat het ecologisch verantwoord is. Hout is een hernieuwbare bron en heeft een lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met andere bouwmaterialen. Bovendien biedt houtskeletbouw uitzonderlijk goede isolatie, zeker onze 3bouw-wandopbouw (uniek in België), wat resulteert in energie-efficiëntie en een lagere energiefactuur.

Flexibiliteit in ontwerp: Houtskeletbouw biedt flexibiliteit in design. Vanaf het eerste idee kunnen we volledig op jouw maat een woning ontwerpen. Je hoeft dus niet uit een catalogus te kiezen tussen verschillende prefabriceerde modules met vaste afmetingen. Later is het gemakkelijk om aanpassingen te maken tijdens of na de bouwfase, en uitbreidingen of renovaties kunnen ook zonder veel problemen worden uitgevoerd.

Flexibiliteit in afwerking: Aangezien alle afwerkingsmaterialen, zowel binnen als buiten, op de werf verwerkt worden, zijn er absoluut geen restricties qua materiaalkeuze. Bovendien kunnen er makkelijk aanpassingen gebeuren ter plaatse, wat noodzakelijk kan zijn wanneer er bijvoorbeeld aangesloten moet worden aan een bestaande woning.

Vergelijking: Voordelen van modulair bouwen

Snelheid: Eén van de voordelen van modulair bouwen is de snelheid. Omdat de secties van het huis in een fabriek worden geproduceerd, kunnen de werken op de werf vaak iets sneller worden voltooid dan een houtskeletwoning en in een fractie van de bouwtijd van een traditioneel gemetste woning. De bouwtermijn ligt tussen de 8 en 16 weken bij een modulair project, bij 3bouw bedraagt dit ongeveer 12 tot 16 weken.

Gecontroleerde omgeving: Modulair bouwen vindt plaats in een gecontroleerde omgeving, wat de kans op fouten en vertragingen door weersomstandigheden minimaliseert. Vooral dat laatste is in België een factor die van belang is.

Kostenbesparing: Modulair bouwen kan in sommige gevallen kosteneffectiever zijn vanwege de gestandaardiseerde bouwprocessen. Al zien we met de stijgende materiaalprijzen dat alle bouwmethoden in dezelfde prijscategorie zitten.

Conclusie

Terwijl modulair bouwen zeker zijn voordelen heeft, vooral naar snelheid en efficiëntie toe, biedt houtskeletbouw voordelen die verder gaan dan louter de bouwsnelheid.

Houtskeletbouw is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar biedt ook een ongeëvenaarde esthetiek en designflexibiliteit. Dit maakt het de ideale keuze voor diegenen die van hun woning een thuis willen maken en graag eigen input geven in de ontwerpen. De lage ecologische voetafdruk en energiezuinigheid (zelfs energieneutraal in de meeste gevallen) zijn mooie extra troeven in het voordeel van houtskeletbouw.

Daarnaast biedt de flexibiliteit van houtskeletbouw huiseigenaren de mogelijkheid om gemakkelijk aanpassingen te maken in de toekomst, zonder te worden beperkt door de starheid van modulaire eenheden.

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden in houtskeletbouw en hoe het proces precies in zijn werk gaat? Scoor een exemplaar van ons 3bouw-inspiratieboek en bekijk onze talloze realisaties.Inspiratieboek aanvragen