3bouw houtskeletbouw 12weken fundering

1. Graafwerken & fundering

Na het afpalen van de woning wordt de funderingsput uitgegraven. Volgens het uitvoeringsplan worden de sleuven onder de funderingsmuren volgestort met beton. Hierop wordt de kruipruimte gemetst met Benor-gekeurde betonblokken.

Ook het volledige rioleringsstelsel wordt onmiddellijk geplaatst.
Op de funderingsmuren worden betonnen welfsels, ontkoppeld door vochtwerende folies, geplaatst. Bovenop de welfsels worden dan de geïmpregneerde muurbalken bevestigd waar de houtskeletwanden op geplaatst zullen worden.

3bouw houtskeletbouw 12weken montage

2. Montage van de houtskeletstructuur

De wanden worden als open structuren op de werf geleverd, juist gepositioneerd en aan elkaar gekoppeld. Hoeken die achteraf niet meer bereikbaar zijn worden reeds gevuld met isolatie. Bovenop de wanden komen twee koppelregels die een grotere draagkracht garanderen. Aansluitend worden de dakspanten geplaatst en bekleed met een onderdakfolie, stoflatten, panlatten en dakpannen. Platte daken worden van bovenuit geïsoleerd en afgewerkt met een hoogwaardig waterdichtingssysteem.

3bouw houtskeletbouw 12weken metselwerken

3. Technieken, wandafwerking & gevelmetselwerk

De binnenwanden worden eerst aan één zijde bekleed met gipsplaten, net als het plafond onder de dakspanten. Nadat de bouwheer ter plaatse en naar keuze de stopcontacten, schakelaars en sanitaire-/C.V.-punten heeft aangeduid, worden alle leidingen in de wanden en tussenvloeren geplaatst. Daarna wordt alles opgevuld met rotswolisolatie. Vooraleer de wanden en plafonds verder worden afgewerkt met gipsplaten, wordt een overlappend dampscherm aangebracht dat de luchtdichtheid van de woning garandeert. Ondertussen wordt ook de buitenzijde van de houtskeletconstructie bekleed met spouwisolatie en zijn de metselaars
gestart met het gevelmetselwerk.

3bouw houtskeletbouw 12weken ramen

4. Ramen, plamuur- & voegwerk

Ramen en deuren worden ingekast, luchtdicht afgeplakt en geplaatst in de voorziene openingen in de wanden. Het dampscherm wordt om de omkasting geplooid en de dagkanten worden met gipsplaten afgewerkt. Aansluitend start de plamuurder om alle naden en schroefkoppen af te dichten. Wanneer de gevelmetselwerken ten einde lopen, kunnen de voegers starten met de laatste hand te leggen aan de gevels. Zodra het voegwerk voltooid is kan de stelling rond de woning weggenomen worden.

3bouw houtskeletbouw 12weken vloer

5. Vloerisolatie, chape-, vloer- & tegelwerken

De vloerisolatie wordt, volgens de ATG-keuring, in verschillende lagen
gespoten tot een totale dikte van twaalf centimeter. Indien er vloerverwarming voorzien wordt, wordt de isolatie vlak geschuurd en worden de verwarmingsleidingen op netten op de onderliggende isolatielaag bevestigd. Hierover komt een gewapende chape van ongeveer zeven centimeter dikte. Wanneer de chape voldoende uitgehard is, starten de vloer- en tegelwerken.

3bouw houtskeletbouw 12weken opleveren

6. Binnenschrijnwerk, keuken, afwerk & oplevering

Zodra de vloer- en wandtegels geplaatst zijn volgt de laatste afwerking.
Trappen en binnendeuren worden geplaatst, de keuken gemonteerd en alle technieken afgewerkt, aangesloten en opgestart. Na een laatste rondgang en controle volgen enkel nog bubbels, bloemen en lachende gezichten. De sleutel wordt overhandigd… uw woning is opgeleverd!

Inspiratieboek aanvragen