Don. 18 april 19u. - Infoavond te Westerlo - Thema: doordacht en energieneutraal bouwen - meer info
Bouwplannen 866a013d 7118f77d

De energieprijzen swingen de pan uit. Met de herfst- en wintermaanden voor de deur, staan de verwarmingskosten hoog op de agenda. Uit een recente analyse van Embuild Vlaanderen blijkt dat huishoudens met een nieuwbouwwoning veel beter gewapend zijn tegen de stijgende gasprijzen dan de huishoudens in een oudere woning. Terwijl voor de energiecrisis de verwarmingskosten van een nieuwbouw gemiddeld 37 euro per maand lager waren in vergelijking met de oudere woning, is dit verschil intussen opgelopen tot 497 euro. Aangezien nieuwbouw vandaag al vaak fossielvrij is en voldoet aan de meest moderne en vooruitstrevende energetische opbouw, vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse regering om in een energiepakket ook versterkte stimulansen voor nieuwbouw te voorzien.

“Nieuwbouw is vandaag ontzettend energie-efficiënt met hernieuwbare energie en een hoge isolatiegraad. Ook blijken warmtepompen al vaak de voorkeur te krijgen op fossiele energiebronnen. Nieuwbouw neemt dus een voortrekkersrol. En dat is niet alleen goed voor de huidige energiekosten van de bewoners, maar ook is dat al conform met de doelstelling van de Vlaamse regering om binnen één generatie al onze woningen fossielvrij te maken”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Voor de crisis was gemiddeld de maandelijkse verwarmingskost 94 euro voor een oudere woning en 57 euro voor een recente woning. Verschil is: 37 euro per maand. In april 2022 was de maandelijkse verwarmingskost 430 euro voor een oudere woning en 92 euro voor een recente woning. Verschil is: 212 euro per maand. In september was de maandelijkse verwarmingskost 704 euro voor een oudere woning en 207 euro voor een recente woning. Verschil is: 497 euro per maand.

“In plaats van 497 euro per maand extra te moeten betalen aan uw energieleverancier, zou u voor dit bedrag een lening van 90 000 euro op 20 jaar kunnen aangaan. Dit is 90 000 euro dat u bijkomend kan investeren in de waarde van uw nieuwbouwwoning, in plaats van deze te moeten afgeven aan uw energieleverancier.”, aldus Marc Dillen.

Wie een nieuwbouwproject overweegt, stelt dit best niet te lang uit. De hypothecaire rente is vandaag nog steeds erg laag, maar zou in de toekomst wel kunnen stijgen. Bovendien kan u dan ook onmiddellijk profiteren van een lagere energiefactuur. Aangezien de hoge energie-efficiëntie van nieuwbouw zowel op korte als lange termijn duurzaam is, vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse regering om duurzaamheidscriteria sterker op te nemen in haar overleg rond kredietverlening met de banken. Want ook op Europees niveau schuift men intussen het belang van duurzaamheid bij kredietverlening sterk naar voren.

Bron: EMBUILD Vlaanderen - https://www.embuildvlaanderen....

Inspiratieboek aanvragen