Nieuwbouwzondag - zon. 28 april – Energieneutrale woning te Opwijk. Maak kennis met de gekende bouwkwaliteit van 3bouw. Bezoek vrijblijvend deze woning. Meer info hier.
Damen

Uit het onderzoek dat iVox in opdracht van Gazet van Antwerpen heeft uitgevoerd, blijkt dat energiezuinigheid het belangrijkste criterium is bij de aankoop van een nieuw huis. Een van de woonvormen die daardoor aan populariteit wint, is de houtskeletbouw.

3bouw, een bedrijf uit Westerlo dat woningen in houtskelet maakt, krijgt de laatste maanden veel nieuwe klanten over de vloer, op zoek naar een alternatieve woonvorm die weinig energie nodig heeft. “De hoge energieprijzen spelen duidelijk in onze kaart”, zegt Jef Imants, bestuurder van 3bouw. “Bij een houtskeletwoning zijn de energiebehoeften zo laag dat je technisch gezien niet eens een warmtepomp nodig hebt. Het energieverbruik is gemiddeld vier à vijf keer lager dan in een traditionele bakstenen woning.”

“In de buitenwanden van de woningen die we bouwen, zit standaard achtentwintig centimeter isolatie”, zegt Jef Imants. “Dat is veertien centimeter meer dan in de traditionele woningbouw. De prijzen van onze materialen zijn wel iets hoger dan bij traditionele woningen. Maar de totaalprijs is niet per se hoger, want het kost veel minder tijd om onze huizen te bouwen, waardoor je dus veel werkuren uitspaart. In twaalf weken is een houtskeletwoning klaar. De bouw van een traditionele woning duurt een dik jaar.”

“Wij zijn bijvoorbeeld sneller omdat we tegelijk binnen en buiten aan het huis kunnen werken en omdat we geen materialen moeten laten drogen”, zegt Jef Imants. “Om maar iets te zeggen: in de traditionele bouw moet een betonplaat een week drogen om stevig genoeg te zijn. Wij werken niet met beton, en moeten daar dus geen rekening mee houden.”

DE GETUIGENIS. Steffi en Waut kozen voor een houtskeletwoning : “Van de energiecrisis hebben we tot hiertoe nog niet echt last”

Steffi Knuyzen (26) en Waut Damen (27) wonen sinds april 2021 in een woning van houtskelet. “Een van de grote voordelen is de snelle bouwtijd”, zegt Steffi. “In oktober 2020 zijn de graafwerken voor ons huis gestart. In maart 2021 is het opgeleverd. We hebben dan nog wat verf- en kluswerken gedaan, en zijn er in april ingetrokken. Doordat het zo snel ging, moesten we minder lang huren en spaarden we dus veel geld uit.”

Maar vandaag genieten Steffi en Waut vooral van een ander voordeel: de energiezuinigheid van hun woning. “Van de energiecrisis hebben wij op dit moment nog niet echt last”, zegt Steffi. “Op dit moment betalen we minder dan 20 euro per maand voor onze elektriciteit. Ik zeg er wel bij dat we nog steeds een vast contract hebben dat van voor de energiecrisis dateert. Maar als we de komende maanden meer zullen moeten betalen, zal het nog relatief weinig zijn. We hebben zonnepanelen en geen gasaansluiting. We halen onze energie uit een warmtepomp.”

“Ons huis is extreem goed geïsoleerd”, zegt Steffi. “De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is bijvoorbeeld veertig centimeter dik. Het is standaard 21 graden in ons huis. Dankzij de goede isolatie blijft de warmte goed bewaard. Hierdoor springt onze warmtepomp minder snel aan. Voor de technieken in ons huis hebben we wel een investering moeten doen. Maar die verdienen we nu stelselmatig terug.”

BRON: GVA - 2022

Inspiratieboek aanvragen