01 08

De juiste bouwgrond kiezen is een heel belangrijke stap om je droomwoning te bouwen. Zowel de locatie als de kwaliteit van je grond zijn belangrijke fundamenten om je woondroom tot realiteit te laten komen. En net daarom deelt 3bouw graag de bouwgrondcheck. Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer onze bouwconsulenten voor vrijblijvend advies.

Tip 1: Locatie, locatie, locatie

Eén van de belangrijkste tips die we kunnen geven. De locatie bepaalt immers hoe je dagdagelijkse leven er zal uitzien. Denk na over de nabijheid van voorzieningen zoals scholen, winkels, openbaar vervoer en medische faciliteiten. Controleer ook de bereikbaarheid van belangrijke invals- en snelwegen. Er is niets zo erg als lang in de file staan in de ochtendrush. Tot slot is de locatie ook een bepalende factor om een eventuele meerwaarde te realiseren op lange termijn.

Tip 2: Bestemmingsplan & bouwvoorschriften

Check altijd het bestemmingsplan en de bouwschriften van de gemeente voordat je een bouwgrond koopt. Zo weet je perfect wat de mogelijkheden en beperkingen van het perceel zijn en sta je nooit voor verrassingen. De ambtenarij kan je vertellen welk type woning je mag bouwen, wat de maximale hoogte en afmetingen zijn en of er eventueel erfdienstbaarheden op de grond rusten.

Tip 3: Bodemonderzoek

Het uitvoeren van een grondig bodemonderzoek is van essentieel belang om inzicht te krijgen in de grondgesteldheid van de bouwgrond. Eventuele problemen zoals drainage of stabiliteitsproblemen worden aan het licht gebracht. Het is aanbevolen om dit onderzoek door een professioneel bureau te laten uitvoeren alvorens je de bouwgrond aankoopt.

Tip 4: Oriëntering van de omgeving

Bekijk de bredere omgeving van de bouwgrond zorgvuldig. Zijn er nabijgelegen industriegebieden, snelwegen of andere bronnen van lawaai of vervuiling die invloed kunnen hebben op je woonplezier? Let daarnaast ook op de oriëntatie van je perceel ten opzichte van de zon. Een goede oriëntatie draagt bij aan een energiezuinig huis met aangenaam binnenklimaat. Houtskeletwoningen zijn bovendien zeer sterk geïsoleerd, waardoor zelfs een zuidgericht perceel heel aangenaam is binnen tijdens de warme zomermaanden. Omgekeerd blijft de warmte binnen tijdens de wintermaanden. De voordelen van de wandopbouw van houtskeletbouw en isolatie ontdek je hier.

Tip 5: Infrastructuur en nutsvoorzieningen

Controleer de beschikbaarheid en aansluitmogelijkheden van infrastructuur en nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en riolering. Zorg ervoor dat de aansluitingen gemakkelijk en kosteneffectief kunnen worden gerealiseerd. Indien deze niet voorzien, kan dat namelijk extra kosten met zich meebrengen en het bouwproces kan zo vertraging oplopen.

Tip 6: Onderzoek de historie van de grond

Ga de voorgeschiedenis van de grond na voordat je een aankoopbeslissing neemt. Ga na of er beperkingen zijn, zoals recht van overpad, erfdienstbaarheden of vervuiling door voorgaande exploitatie. Dit kan toekomstige problemen of kosten alvast vermijden.

Tip 7: Het financiële plaatje

Houd rekening met je vooropgestelde budget en alle financiële aspecten van de aankoop van een bouwgrond. Naast de aankoopprijs, zijn er ook bijkomende kosten zoals notaris- en registratiekosten. Vergeet ook niet om eventuele leningen, rentelasten, vergunningen en verzekeringen in je budgetplanning op te nemen. Heb je een bouwgrond op ‘t oog en wil je graag een volledige budgetraming? Onze bouwconsulenten helpen je graag op pad.

Extra tip: Een bouwgrond zoeken stresserend? Helemaal niet!

3bouw heeft in verschillende gemeenten goed gelegen en kwalitatieve bouwgronden te koop. Je koopt rechtstreeks bij de aannemer en dat heeft heel wat voordelen. Zo hebben wij de hele bouwgrondcheck al voor jou overlopen en hoef je alleen maar aan te geven welke grond of gemeente je interesse uitdraagt. Ontdek ons aanbod hier.

We wensen je alvast veel succes met de zoektocht. Indien je met concrete vragen zit, aarzel niet om even contact op te nemen.


Inspiratieboek aanvragen