Alles onder controle in Olen!
Tuin volstaat om luchtballon aan de grond te zetten: “Plots was er veel minder wind dan voorspeld”
Ballonvaarder Bart Geeraerts uit Olen koos dinsdagavond de tuin naast een woning in de Boerenkrijglaan in Olen uit om zijn ballon aan de grond te zetten. “Er was te weinig wind om verder te varen naar een ruime weide”, zegt Geeraerts. “Om vlot te kunnen inpakken, hebben we de ballon naar de straat getrokken. Enig gevaar is er nooit geweest. Het is perfect mogelijk om op een kleine oppervlakte te landen, zeker als er quasi geen wind is.”
© gva.be - Marc Peeters - Woensdag 19 juli 2023
Wind en ballonvaarders zullen nooit de beste maatjes worden. Als er te veel wind staat, is ballonvaren niet mogelijk. Dat heeft Geeraerts, als medeorganisator van KempenAIR in Grobbendonk, eerder deze maand nog ondervonden. Maar ook te weinig wind is voor de passagiers niet leuk, omdat je dan lang op dezelfde plaats blijft hangen. “Voor elke vaart houden we de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten, maar eenmaal in de lucht blijft het toch altijd afwachten”, weet Bart Geeraerts.
“Dinsdagavond waren we met vier passagiers opgestegen in Herentals, maar boven was er veel minder wind dan voorspeld. Een ballonvaart duurt gemiddeld één uur, maar ook na die tijd bleven we boven bewoond gebied hangen. Daarom heb ik gemikt op een tuin naast een woning. De landing is probleemloos verlopen. Voor de buurt was het uiteraard een attractie.”
“Op zich is het niet uitzonderlijk dat ballonvaarders landen op een wat minder voor de hand liggende plek. Dat gebeurt meermaals per jaar”, zegt Geeraerts. “De richting die een ballon uitgaat, heb je niet in de hand, de hoogte wel. Zeker als het kalm is, heb je maar enkele tientallen meters nodig om veilig te landen.”
De tuin waarin Geeraerts zijn ballon aan de grond zette, hoort toe aan Rudi Van Houdt, toevallig nog een ver familielid van de ballonvaarder. “Ik was met de hond gaan wandelen en had de ballon zien passeren”, vertelt Rudi. “Toen ik wat later thuiskwam, was alles al ingepakt. Ik had die mannen nog wel op straat gezien, maar er niet te veel aandacht aan geschonken. Tot ik later reacties kreeg in de zin van ‘wat was dat allemaal in uwen hof’. Buren stuurden me ondertussen foto’s door. Wat mij betreft is het geen enkel probleem dat de mannen daar landen, maar zeg het eventjes de volgende keer.”
De 3bouw-ballon van Bart Geeraerts is nog maar een paar maanden oud. “Hij had ook bij ons mogen landen”, zegt buurtbewoner Patrick Vervecken, die foto’s van de landing deelde op de sociale media. “Wij hebben gebouwd met 3bouw-houtskeletbouw”, knipoogde hij nog.