Een bouwgrond kopen? Kijk verder dan de aankoopprijs
Je koestert al een tijdje een droom van een eigen woning en stuit eindelijk, na heel wat weken zoeken op het internet, op een bouwgrond die ideaal gelegen is. De geafficheerde aankoopprijs is niet het enige bedrag waarmee je rekening moet houden om het financiële plaatje van je project te realiseren. We zetten graag voor jou alle kosten op een rijtje om de investering van je leven waar te maken.
De verkoopprijs
De verkoopprijs is de geafficheerde prijs die je online te zien krijgt. Dit bedrag vormt de basis voor de berekening van andere kosten.
Registratierechten
De registratierechten zijn de belastingen die je als koper moet betalen. Ze worden berekend op basis van de hierboven verkoopprijs. Voor bouwgronden bedraagt het percentage steeds 12%.
Koop je een woning als eerste en enige eigen woning (ook als je die gaat afbreken en heropbouwen), dan geniet je van het gunstregime van 3% registratierechten. Deze zijn verlaagd in 2022 toen de btw van sloop- en heropbouw herzien werd (linkto: blogpost over btw). Let wel, voor particulieren kan het btw-percentage van 6 nog steeds gelden. Lees er meer over in onze andere blogpost.
Kosten voor de notaris
Bij de aankoop van een bouwgrond ben je verplicht om langs de notaris te gaan om een authentieke akte te laten verlijden. De notariskosten zijn wettelijk vastgelegd en kunnen dus niet meer of minder zijn, afhankelijk van het kantoor. De kosten bedragen gemiddeld 1% van de verkoopprijs met een degressieve factor, hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage, met een minimum van 0,057% tot 1,3%.
Daarbovenop kan de notaris nog kosten in rekening brengen voor opzoekingen en andere administratieve werkzaamheden die buiten de authentieke akte vallen. Op deze kosten is 21% btw verschuldigd (niet op de registratierechten). De notaris maakt de btw op de administratieve kosten over.
Nutsvoorzieningen
Een aansluiting op het waternet of de riolering lijken een vanzelfsprekendheid, maar toch check je dit beter voordat je een bouwgrond aanschaft. Het kan namelijk duur uitvallen en vervelend lang duren om nieuwe aanleidingen te voorzien.
Kosten eigen aan het perceel
Deze kosten worden nog het vaakst over het hoofd gezien. Door een aannemer of iemand met kennis van bouw te betrekken bij de aankoop van een bouwgrond, vermijd je onaangename verrassingen.
Bijvoorbeeld: een sterk hellend terrein kan extra kosten met zich meebrengen om het terrein bouwklaar te krijgen. Een ideaal perceel en de oriëntatie is afhankelijk van de bouwschriften. Hierin geven we graag advies.
Daarnaast is het ook belangrijk om met de diepte van de draagkrachtige grond rekening te houden. Indien deze te diep zit, zijn mogelijk andere funderingstechnieken aan de orde. Dat kan je te weten komen door een putje te graven met een schop of een grondsonering uit te laten voeren.
Verder is de grondwaterstand van het perceel belangrijk. Een te hoge grondwaterstand bij de funderingswerken vereist een bronbemalingsinstallatie. Deze installatie dient ook vergund te worden, wat dan weer administratieve kosten met zich meebrengt.
Houd tot slot ook rekening met de situatie ‘as is’ op de grond. Zijn er bomen of is er puin aanwezig? Dan komen de kosten om de bomen te rooien ook nog bij het financiële plaatje.
Wil je snel een eerste overzicht krijgen van de bijkomende kosten bij de aankoop van een bouwgrond? Check de handige berekeningsmodule die Notaris.be aanbiedt.