Female hand operating calculator front villa house model

“Bouwen is onbetaalbaar geworden.” Je hoort het al maar vaker. Wat klopt er nu echt van en welke factoren spelen een belangrijke rol om op te nemen in je financieel plan? Bij 3bouw zijn we jouw bouwpartner en willen we je graag begeleiden op een eerlijke manier door het hele traject.

Een algemene, gemiddelde prijs voor een nieuwe woning per vierkante meter bestaat niet. Er zijn online heel wat prijzen te vinden, echter zijn er verschillende graden van afwerking. Van sleutel op de deur tot enkel ruwbouw, dat maakt een gigantisch verschil in de prijs per vierkante meter. Door te vertrekken vanuit een persoonlijk gesprek en een uiterst gedetailleerde offerte met twee cijfers na de komma, vermijden we onduidelijkheden. De belangrijkste investering in je leven, die verdient een helder plan dat haalbaar en betaalbaar is.

In deze blogpost zetten we graag alle belangrijke prijsfactoren eventjes op een rijtje.

Prijsfactor 1: een bouwgrond aankopen

Je hebt natuurlijk een bouwgrond nodig om een nieuwe woning te bouwen. De prijs van een bouwgrond hangt af van de locatie, grootte en beschikbaarheid (het spel van vraag en aanbod). In stedelijke gebieden is grond vaak duurder, al zijn er ook randgemeenten die duurder kunnen zijn. Je kan ook een grond aankopen waar een bestaande woning op staat en deze laten afbreken. Dat heeft dan weer invloed op het btw-tarief voor je bouw en kan interessant zijn. Met 3bouw hebben we een aantal interessante bouwgronden in de Kempen te koop.

Daarnaast heeft de bouwgrond an sich ook een grote invloed op de mogelijke bouwkosten. Denk aan de stabiliteit van de ondergrond. Mogelijk is een speciale funderingstechniek nodig waardoor de bouwkost toeneemt. Ook de grondwaterstand speelt een rol, waar het grondwater hoger staat is een bronmaling vaker nodig. Tot slot kunnen grote niveauverschillen leiden tot bijkomende kosten voor de aanleg rondom de woning of de toegepaste funderingstechniek. Kortom, er is meer dan louter de aankoopprijs van een bouwgrond om in rekening te brengen. Een aannemer vroeg betrekken bij deze keuze kan deze zaken duidelijk maken.

Prijsfactor 2: een architect aanstellen

Een goede architect ligt aan de basis van een succesvol bouwproject. De architect zorgt niet alleen voor het ontwerp van je nieuwe woning, hij of zij zorgt ook voor de vergunningsaanvragen en de coördinatie van het project. Meestal moet je rekenen op een kost tussen de 4 en 10% voor de architect. 3bouw beschikt over een netwerk van ervaren architecten waar je op kan rekenen, al ben je natuurlijk volledig vrij in deze keuze.

Prijsfactor 3: verplichte studies en attesten

Je hebt verschillende attesten en studies nodig voordat je kan beginnen bouwen, of vaak zelfs nog voordat je een aanvraag kan indienen. Denk aan een bodemonderzoek, stabiliteitsonderzoek, veiligheidscoördinator, attesten van luchtdichtheid (na Blowerdoor-meting), EPC-verslaggeving. Maar even goed keuringsattesten van de elektriciteit, riolering en sanitaire installaties.

Er zijn heel wat aanbieders die je kunnen helpen om de nodige attesten te krijgen. Wanneer je met 3bouw bouwt, reken je ook op onze administratieve ondersteuning. We ontzorgen jou maximaal als bouwheer.

Prijsfactor 4: het btw-tarief

Een nieuwbouwwoning heeft in principe altijd een btw-tarief van 21%. Dit is een belangrijke factor om in rekening te brengen. Echter zijn er enkele uitzonderingen mogelijk. Om te beginnen, wanneer je als enige gezinswoning een bestaande woning sloopt om er een nieuwe in de plaats te zetten met maximaal 200 vierkante meter woonoppervlakte. Vervolgens is het ook een mogelijkheid om een woning te slopen en herop te bouwen aan 6% btw als je de woning achteraf verhuurd aan een particulier voor een periode van minstens 15 jaar. In deze twee situaties geldt het btw-tarief van 6% onder de sloop & heropbouw maatregel.

Prijsfactor 5: de keuze van aannemers

Er zijn heel wat bouwbedrijven actief en de keuze voor een aannemer is niet zo evident. Je kan verschillende offertes naast elkaar leggen en vergelijken. In een andere blogpost geven we je 7 tips bij de zoektocht naar een betrouwbare aannemer. (https://3bouw.be/nieuws/7-tips-bij-je-zoektocht-naar-een-betrouwbare-aannemer) De bouwsector is jammer genoeg één van vele cowboys en momenteel worden er heel wat faillissementen uitgesproken in onze sector. Een jammer feit dat een heel grote impact kan hebben op het bouwtraject, en net daarom is de keuze van je aannemer enorm belangrijk.

Bij 3bouw hebben we ook een uitgebreid netwerk van partners en onderaannemers zodat we het hele project vlot kunnen coördineren en een oplevering binnen de 12-16 weken kunnen verzekeren.

Prijsfactor 6: Energieneutrale woning

Bouwen is investeren. In een groenere planeet, maar ook in een lagere energiefactuur. 3bouw kan dankzij de innovatieve bouwmethoden van houtskelet veel verder gaan dan een BEN-woning. Vaak zijn onze woningen energienegatief, wat betekent dat ze meer energie opwekken dan verbruiken. Een zeer gunstige situatie waarin de initiële investering zich terugverdient.

Hoe doen we dat juist? Wel, we zorgen voor een sterke isolatie van maar liefst 28 cm. Een buitenwand die de temperatuur binnen houdt. Met zonnepanelen, screens, ventilatie en een warmtepomp minimaliseren we je energiefactuur. Als kers op de taart is een energiezuinige woning waardevast. Woningen met een ongunstig EPC-label dalen in waarde, terwijl woningen met een A-label nog steeds stijgen in waarde. Een investering die zich op de lange termijn dus dubbel en dik terugverdient.

Prijsfactor 7: Maatwerk & afwerking

De laatste factor is ook zeer belangrijk, de mate waarin je kiest voor een keuken op maat, een luxueuze afwerking met duurdere natuursteen, … Elke woning is maatwerk en alles is dus mogelijk, maar er hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Ook hier denken onze bouwconsulenten graag mee na hoe we jouw droomwoning kunnen realiseren.

Vaak zijn er binnen lastenboeken budgetten van bijvoorbeeld 10.000 euro voor een volledig uitgeruste keuken. De ervaring leert ons dat dit volstaat wanneer de woning een investering is om verder te verhuren, maar voor de eigen woonst wordt er toch vaak iets ruimer geteld. We willen je daar op voorhand over informeren en een correcte budgetraming voorzien. Wanneer de budgetten voor afwerking te nauw worden gezet, kom je voor onaangename verrassingen te staan tijdens het bouwproces.

Benieuwd naar onze bouwfilosofie?

Er is heel wat te vinden, maar staar je niet blind op een prijs per vierkante meter en stel de juiste vragen.

  • Bouwen ze sleutel op de deur of is de offerte enkel voor ruwbouw?

  • Welke graad van afwerking is er voorzien?

  • Met welke kosten is rekening gehouden?

  • Vraag het lastenboek op

  • Vraag een referentielijst op. Klanten zijn de beste ambassadeurs van een bouwbedrijf

Met deze vragen kan je appelen met appelen vergelijken en een gefundeerde beslissing nemen over de belangrijkste investering in je leven.


Inspiratieboek aanvragen