Nu don. 20 juni 19u. - Infoavond te Westerlo - Schrijf je gratis in! - meer info
Person working building construction

Futureproof bouwen met 3bouw houtskeletbouw

De start van een nieuw jaar luidt vaak ook een heel aantal nieuwigheden qua wetgeving en trends in de bouwsector in. We zetten deze zaken graag even op een rijtje zodat je futureproof kan bouwen.

De btw op sloop en heropbouw blijft 6% voor particulieren (onder voorwaarden)

Het Koninklijk Besluit geeft uitsluitsel over de btw-regeling voor particulieren om woningen te slopen en een nieuwbouwwoning in de plaats te zetten.

In de meeste gevallen is het zinvoller en goedkoper om voor deze optie te kiezen, aangezien een totaalrenovatie vaak duur is en vol onverwachte verrassingen zit. De energienormen behalen binnen je budget is zo een hele uitdaging. Bovendien zorgt de renovatieverplichting ervoor dat woningen met een E- of F-label moeten gerenoveerd worden.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

  • 6% btw blijft gelden voor particulieren

  • Enige en eigen woning van de bouwheer en er minstens 5 jaar domiciliëren

  • De bewoonbare oppervlakte moet kleiner of gelijk zijn aan 200 vierkante meter

Wist-je-dat je ook nog steeds aanspraak kan maken op de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro? De woning mag dan niet aangesloten worden op het aardgasnet en je moet aantonen dat de sloop is uitgevoerd conform de vereisten voor asbestverwijderingen.

Levering met installatie van warmtepompen blijft 6% btw

Ook hier besliste de regering om het gunstigste btw-tarief te behouden, waardoor we nog steeds warmtepompen kunnen laten plaatsen aan 6% btw. Voor zonnepanelen en zonneboilers werd de maatregel niet verlengd en is het btw-tarief van 21% van kracht.

Dalende hypotheekrentes geven meer financiële ruimte voor de bouwheer

2023 was het jaar van de pijlsnelle stijging van de hypothecaire rentevoeten. Dit zette de betaalbaarheid van woningen sterk onder druk. Gelukkig zien we een kentering in 2024 en nemen de rentevoeten opnieuw af. Eind januari bedroeg de gemiddelde rentevoet voor een woning zo’n 3,16%, de piek lag op 3,7%. Opnieuw ademruimte om in je eigen woning te investeren.

Om een woning succesvol binnen budget af te werken is prijstransparantie heel belangrijk. Bij 3bouw geven we dan ook een offerte tot op twee cijfers na de komma en proberen we in de mate van het mogelijke alle kosten in kaart te brengen. Zo heb je een ijzersterk dossier om mee naar je bankier te gaan en ben je perfect op de hoogte van het totale kostenplaatje.

Enkel een energielabel A verzekert jou om futureproof te kunnen wonen en garandeert een stabiele investering

Een onderzoek van Fednot gaf aan dat het aantal vastgoedtransacties met 15% afnam in 2023. Een logisch gevolg van de stijgende rentevoeten waarover we het eerder al hadden. Ook tekende er zich een lichte prijsdaling af op de woningmarkt. Echter was er van deze prijsdaling niets te merken bij woningen met een A-label. De prijzen van een energiezuinige woning zijn zelfs nog toegenomen. Om een stabiele investering te garanderen is energiezuinig of zelfs energieneutraal bouwen een must, zo bewijzen deze cijfers.

Grotere regenwaterput verplicht bij nieuw- en verbouw

Is je bouwaanvraag nog niet ingediend? Alle bouwaanvragen, ingediend na 2 oktober 2023 moeten een regenwaterput van minimaal 5.000 liter laten plaatsen. Als het dak van de woning groter is dan 80 m2, moet de regenwaterput minimaal 7.500 liter zijn, en vanaf een dak van 120 m2 is een put van 10.000 liter verplicht. Uiteraard denken we als jouw bouwpartner graag mee na hoe we je woning zo circulair mogelijk kunnen bouwen en de opvang van regenwater maximaliseren.

Futureproof bouwen? Contacteer 3bouw houtskeletbouw

Futureproof bouwen? Je kiest best voor een standvastige partij die een stabiel en stressloos bouwtraject kan garanderen. Een snel opgeleverde woning die energieneutraal is, zorgt voor een veilige investering in je toekomst. Wil je graag meer weten over bouwen met 3bouw in 2024? Contacteer ons gerust.

Inspiratieboek aanvragen