Joyful daughter showing mother her new apartment

Menig vijftigplusser zal zich in deze situatie herkennen: je kinderen zijn afgestudeerd en net het huis uit, je woont al enkele decennia in dezelfde familiale woning en je begint na te denken over wat de toekomst zal brengen. Binnen een tiental jaar ben je op pensioen en heb je meer tijd om van alle goede dingen van het leven te genieten.

Als vijftiger heb je vandaag de dag een opportuniteit. Je kan je gezinswoning verkopen aan een mooie prijs dankzij de gestegen waarderingen in de Belgische vastgoedmarkt en zo, zonder al te veel financiering, een woning volledig op maat van je nieuwe levensstijl aanschaffen. Een investering die zichzelf ongetwijfeld terugverdient.

Waarom zou ik verhuizen als vijftiger?

Ten eerste kan je van de opgelopen waarderingen in de vastgoedmarkt profiteren door je (grote) woning te koop aan te bieden. Op dit moment kan je, zelfs als je EPC (energieprestatiecertificaat) niet conform de toekomstige normen is, nog steeds een mooie waardering voor je woning krijgen. Vaak rusten er geen schulden meer op de gezinswoning, waardoor je beschikbare middelen hebt om een woning aangepast aan je levensstijl aan te schaffen.

Ten tweede kan je de belangrijkste factor van een woning opnieuw kiezen, met name locatie. De grote fermette in een weids landschap is een zaligheid als dertiger en veertiger, maar wil je op je 70ste nog steeds naar de bakker met de auto? Of kies je dan liever voor een centrale ligging op wandel- en fietsafstand van de bakker, de supermarkt, de bankautomaat, het lokale cafeetje, …

Ten slotte is de huidige gezinswoning vaak onvoldoende aangepast aan je nieuwe levensstijl. Een steile trap of een woning uit een gelijkvloers en 2 verdiepingen met vijf kamers vormen initieel geen enkel probleem. Maar op lange termijn wil je misschien meer tijd om met je kleinkinderen te spenderen of meer budget om te reizen in plaats van onderhoudstijd en kosten in je woning. Als belangrijk extraatje is het aangewezen om te kijken naar welk EPC-label je huidige woning moet evolueren op langere termijn. Als er een te groot verschil is, kan dit nefast zijn voor je onroerend vermogen als er zich grote renovatiewerken opdringen op lange termijn. De waarde van je pand daalt en de kosten die je moet maken, nemen alleen maar toe.

Waarom zou ik een nieuwbouwwoning laten bouwen?

Als voornaamste reden is de keuzevrijheid een belangrijke factor om in overweging te nemen. Wil je een woning volledig op gelijkvloers? Wil je extra logeerkamers voor kleinkinderen? Alle mogelijkheden kunnen besproken worden en je kan je nieuwe woning volledig op maat bouwen. In plaats van te downsizen kan je zo je woning “slimfit” maken, perfect aangepast aan je gewenste levensstijl en kwaliteit.

Verder biedt een nieuwbouwwoning een interessante investeringsopportuniteit. Dankzij de nieuwste evoluties in bouwmethoden, kunnen we in houtskeletbouw energieneutrale en zelfs energiepassieve woningen bouwen. Zo bespaar je vanaf dag één op je energiefactuur en verdien je je investering terug.

Tot slot hebben we bij 3bouw de nodige ervaring om je volledig te begeleiden in een traject naar jouw nieuwbouwwoning op maat. Je ontdekt onze talloze realisaties en referenties op onze website.

Wil je graag eens kennismaken om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten? Onze 3bouw-consulenten kijken er naar uit om je te ontmoeten. Bovendien hebben we ook een interessante grondenbank, moest je nog geen geschikte bouwgrond op het oog hebben.


Inspiratieboek aanvragen