IMG20230427104239

De Vlaamse regering mag dan de renovatieverplichting bij bestaande woningen versoepeld hebben, bij nieuwbouwwoningen blijft het cruciaal om te gaan voor een A-label. Niet alleen is dit goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zo rendeert jouw investering in je eigen woning nog beter.

Bij 3bouw slagen we er zelfs vaak in om energienegatieve woningen te bouwen: woningen die meer energie opwekken dan ze verbruiken. Het terugverdieneffect van dergelijke woningen is uiteraard significant. Daarom leggen wij de lat steeds hoger om energiezuinig en duurzaam te bouwen. In deze blogpost leggen we graag uit hoe wij dit precies doen en waarom dit voor jou belangrijk is.

Wat is lage-energiebouw en waarom kies je voor houtskeletbouw?

Energiezuinig bouwen is een bewuste keuze die verder gaat dan enkel voldoen aan wettelijke normen. Lage-energiewoningen, vroeger ook wel BEN-woningen genoemd, hebben een E-peil van 30 of lager, wat betekent dat ze extreem goed geïsoleerd zijn en slim gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of warmtepompen. Er zijn verschillende bouwmethoden die voldoen aan de lage-energienorm. Bij 3bouw kiezen we resoluut voor houtskeletbouw en specialiseren we ons in deze innovatieve technieken. Dankzij deze uitgesproken keuze is onze bouwmethode in houtskelet veruit de beste om een energiezuinig resultaat te bekomen.

Voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmethode die bijzonder goed aansluit bij de eisen van lage-energiewoningen. Hout is een volledig hernieuwbare grondstof, die niet alleen ecologisch is, maar ook zorgt voor een zeer goed geïsoleerde bouwschil. Bovendien is hout bij uitstek geschikt voor een snelle en flexibele bouw, waardoor jouw woning op maat volledig kan worden aangepast aan jouw wensen, zonder dat dit ten koste gaat van energie-efficiëntie.

Bij 3bouw werken we uitsluitend met verantwoord geproduceerd naaldhout uit duurzaam beheerde Europese bossen. Dit betekent dat elke gekapte boom wordt heraangeplant, waardoor de impact op het milieu minimaal blijft. Duurzaam bouwen, het zit in ons DNA.

De kern van lage-energiewoningen: optimale isolatie en energiebeheer

Bij lage-energiewoningen is isolatie van cruciaal belang. De volledige buitenschil van een woning – inclusief wanden, dak, ramen en vloeren – wordt geïsoleerd met materialen van topkwaliteit. Dit resulteert in een beter binnenklimaat, lagere verwarmingskosten en een aangename leefomgeving.

Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller en de dalende trend van injectietarieven is het zeer belangrijk om het elektriciteitsverbruik zo laag als mogelijk te houden. De opbrengst van een zonnepaneel ligt het hoogst wanneer de warmtepomp het minst mogelijke verbruik opeist en vice versa. En dat kan enkel met een zeer goed geïsoleerde woning.

1. Bouwschil en luchtdichtheid

Een goed geïsoleerde bouwschil is cruciaal om warmteverliezen te beperken. Denk hierbij aan het gebruik van hoogwaardige materialen zoals isolatie (minerale wol), thermisch glas en luchtdichte folies bij houtskeletbouw. Luchtdichtheid speelt een belangrijke rol: elke kier of opening is een potentiële warmte- of koudelek, en door luchtdicht te bouwen, kan warmte- of koudeverlies maximaal worden beperkt. Want naast de warmte binnen houden, is het ook absoluut noodzakelijk om opwarming van de woning tegen te gaan, koeling is namelijk ook energieverslindend. Zonwering waar nodig is een absolute must om ook aan die zijde energieverlies te vermijden.

2. Compact en slim ontworpen

Bij energiezuinig bouwen is het ontwerp van de woning net zo belangrijk als de gebruikte materialen. Hoe compacter de vorm van een woning, hoe minder muuroppervlakte in contact komt met de buitenlucht, en hoe minder warmte er verloren gaat. Een kubusvorm, bijvoorbeeld, is een ideaal uitgangspunt voor een energiezuinige woning.

Hernieuwbare energie en ventilatie: hoe halen we meer uit minder

Energiezuinig bouwen stopt niet bij sterke isolatie. Om een lage-energiewoning daadwerkelijk comfortabel en efficiënt te maken, is het belangrijk om te investeren in hernieuwbare energiebronnen en een goed ventilatiesysteem. Bij 3bouw voorzien we daarom in systemen zoals zonnepanelen en warmtepompen, die ervoor zorgen dat jouw woning niet alleen minder energie verbruikt, maar ook zelf energie opwekt.

3. Ventilatiesystemen

Het is belangrijk dat je woning voldoende geventileerd wordt, zonder dat dit ten koste gaat van de energiezuinigheid. We bekijken per project welk ventilatiesysteem (C of D) het meest opportuun is. Vraaggestuurde ventilatiesystemen zijn vaak een goede oplossing: zij zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in huis, terwijl de warmte van de afgevoerde lucht hergebruikt wordt.

Energienegatieve versus lage-energiewoning

Sinds 2021 is het verplicht om bij nieuwbouw te voldoen aan de BEN-normen (Bijna-EnergieNeutraal bouwen). Dit betekent dat nieuwbouwwoningen een E-peil van 30 of lager moeten hebben en deels gebruik moeten maken van hernieuwbare energiebronnen. Een lage-energiewoning volgens BEN-normen is ontworpen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken, maar bij 3bouw gaan we graag een stap verder. Wij richten ons op het bouwen van energiezuinige woningen die energienegatief kunnen zijn, wat betekent dat ze meer energie opwekken dan ze verbruiken. Dit soort woning levert niet alleen aanzienlijke energiebesparingen op, maar draagt ook actief bij aan de productie van duurzame energie, wat resulteert in een woning die niet alleen klaar is voor de toekomst, maar er ook een positieve bijdrage aan levert.

Wat betekent een energienegatieve woning voor jou?

Een energienegatieve woning betekent lagere maandelijkse energiekosten, minder afhankelijkheid van stijgende gas- en energieprijzen, en zelfs de mogelijkheid om overtollige energie terug te leveren aan het net. Zo wordt jouw woning een waardevolle investering die zichzelf op termijn terugverdient.

Houtskeletbouw en de circulaire economie

Bij 3bouw geloven we in de kracht van circulair bouwen: een bouwmethode die rekening houdt met de volledige levenscyclus van materialen, van productie tot hergebruik. Houtskeletbouw past hier perfect in, omdat hout volledig hernieuwbaar is en aan het einde van de levensduur van een gebouw gerecycleerd kan worden.

De CO2-uitstoot bij de productie en bewoning van een houtskeletwoning ligt ook aanzienlijk lager dan bij traditionele bouwmethodes. Door te kiezen voor houtskeletbouw draag je niet alleen bij aan een duurzame woning, maar ook aan een beter milieu.

Veelgestelde vragen over lage-energiewoningen

Is energiezuinig bouwen duurder?

Bouwen is per definitie een investering. Op de lange termijn betaalt de investering in energiezuinigheid zich tweeledig terug, enerzijds door een meerwaarde die later gerealiseerd kan worden, anderzijds door besparingen op je energiefactuur.

Heb ik architecturale vrijheid bij energiezuinig bouwen?

Een veelvoorkomend misverstand is dat energiezuinig bouwen architecturale beperkingen met zich meebrengt. Dit is absoluut niet waar. Bij 3bouw geloven we dat jouw woning volledig moet aansluiten bij jouw stijl en wensen.

Welke maatregelen kan ik nemen om mijn woning nog energiezuiniger te maken?

Naast goede isolatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, kun je denken aan:

  • Een efficiënte oriëntatie van de woning (met grote ramen op het zuiden en minder ramen aan de noordzijde).

  • Compact bouwen om warmteverliezen te beperken.

  • Het installeren van een (vraaggestuurde) ventilatiesystemen.

  • Het gebruik van duurzame verwarmingssystemen, zoals warmtepompen.

  • Zonwering om sterke opwarming van de woning te vermijden.

Zit je na het lezen van deze blogpost met concrete vragen over energiezuinig bouwen? Maak een afspraak met één van onze bouwconsulenten en we helpen je heel graag verder.

Benieuwd naar hoe een energiezuinige woning op maat eruit kan zien? Scoor je exemplaar van ons inspiratieboek.


Inspiratieboek aanvragen